Lerta a câștigat licitația de capacitate din Polonia cu 157 MW de DSR și a obținut venituri de 13,6 milioane EUR

  • Lerta a contractat 157 MW de capacitate DSR în cadrul licitației TSO din Polonia pentru 2027, obținând venituri de 13,6 milioane EUR.
  • Lerta intenționează să furnizeze 600 MW de capacitate DSR în Polonia până în 2027 și vizează 900 MW până în 2030.
  • Serviciile DSR vor deveni un factor cheie de creștere a veniturilor pentru Photon Energy Group, pe măsură ce Lerta se extinde pe alte piețe, răspunzând astfel cererii globale în creștere pentru flexibilitatea rețelei, următoarea țintă fiind Australia.

Amsterdam/Bucureşti – 21 December 2022 – Photon Energy N.V. (WSE și PSE: PEN, FSX: A1T9KW) ( „Grupul” sau „Compania”) anunță că filiala sa Lerta JRM Sp. z o.o. (parte a Grupului Lerta) a avut succes la licitația de capacitate din Polonia pentru 2027 cu 157 MW de componenta de consum („DSR”), asigurând venituri contractate de 13,6 milioane EUR.

Introducere în DSR

Echilibrarea rețelei electrice a devenit din ce în ce mai dificilă din cauza schimbării fundamentale a mixului de energie, pe măsură ce capacitățile de producție de bază, în mare parte neregenerabile, sunt retrase, iar ponderea capacităților de energie regenerabilă, în mare parte intermitentă, crește rapid. În plus, extinderea fizică a rețelei electrice nu ține pasul cu cererea de noi capacități de producție de energie regenerabilă și flexibilă.

Prin urmare, singura soluție viabilă este o utilizare mult mai eficientă a rețelei electrice. Acest lucru poate fi realizat numai prin transformarea cât mai multor utilizatori de energie, în prezent inflexibili și intermitenți, în „flexumeri”.

Flexumerii sunt utilizatori de energie cu un nivel ridicat de control asupra consumului de energie, care, în mod ideal, dispun de capacități de generare și stocare a energiei la fața locului și, astfel, au o flexibilitate semnificativă în ceea ce privește momentul utilizării rețelei electrice. Prin urmare, flexumerii pot beneficia de prețurile scăzute ale energiei în timpul zilei, precum și de venituri suplimentare prin sprijinirea rețelei electrice.

În multe piețe, capacitatea flexibilă de generare a vârfurilor de energie (în principal gaz) este utilizată la maximum și este scumpă. DSR, reducerea consumului de energie electrică la cerere de către operatorul de sisteme de transport („TSO”), devine din ce în ce mai mult un instrument vital pentru menținerea echilibrului rețelei electrice.

Lerta agregă capacitatea DSR de la un număr în creștere rapidă de flexumeri și o livrează către TSO. În timpul unui incident de tensiune în rețeaua electrică poloneză în seara zilei de 23 septembrie 2022, TSO polonez PSE S.A. („PSE”) a apelat la toată capacitatea de producție de energie și la capacitatea DSR contractată pentru a evita o pană de curent ca urmare a indisponibilității temporare a 16 GW de capacitate de producție pe cărbune și a volumelor scăzute de producție din centralele eoliene. Deoarece majoritatea capacităților DSR din Polonia au depășit volumele de reducere la care s-au angajat, se poate spune cu exactitate că acestea au jucat un rol vital în menținerea luminii.

Licitația PSE pentru 2027

PSE achiziționează capacitatea de producție de energie și capacitatea DSR prin două licitații pentru anii următori. Licitația principală are loc cu aproximativ patru ani înainte de anul specificat, iar o licitație suplimentară are loc în luna martie a anului precedent. Pe data de 15 decembrie, PSE a organizat licitația principală pentru anul 2027, la care Lerta a participat cu o capacitate DSR de 157 MW. Ca urmare a ofertei reduse, licitația a fost finalizată în prima rundă și, pe baza rezultatelor preliminare, Lerta a reușit să obțină un preț mediu de 86.827 EUR pe MW/an, asigurând venituri contractate de 13,6 milioane EUR pentru anul 2027.

Strategia și planurile poloneze privind DSR

Pentru 2023, Lerta a angajat 134 MW de capacitate DSR pentru PSE, ceea ce reprezintă venituri contractate de 7,7 milioane EUR anul viitor, și se pregătește să participe la licitația suplimentară pentru 2024, care va avea loc în martie 2023, cu cel puțin 300 MW de capacitate DSR.

Lerta își propune să își crească portofoliul polonez de DSR cu cel puțin 100 MW pe an până în 2030, reconfirmându-și astfel obiectivul anterior de 500 MW de capacitate DSR pentru 2026 și adăugând un nou obiectiv strategic de 900 MW de capacitate DSR până în 2030. Pornind de la această premisă, cei 157 MW de DSR contractați în cadrul licitației recente reprezintă aproximativ 26% din volumul țintă al Lerta de 600 MW în 2027, ceea ce este în conformitate cu strategia Lerta de a contracta aproximativ un sfert din capacitatea sa în cadrul licitațiilor principale și restul în cadrul licitațiilor suplimentare.

Strategia de creștere a Lerta pe piața poloneză de capacitate se bazează pe mai mulți piloni, printre care:

  • o echipă de vânzări extrem de profesionistă, capabilă să convingă atât marii utilizatori industriali de energie, cât și IMM-urile să își valorifice flexibilitatea prin intermediul DSR
  • extinderea numărului de participanți la DSR, deoarece, începând cu 2025, capacitățile flexibile din Germania, Republica Cehă, Slovacia, Lituania și Suedia vor putea participa la furnizarea de servicii DSR către PSE; Lerta se pregătește să exploateze acest nou potențial de piață
  • un mare accent pe integrarea activelor de stocare a energiei (atât a celor deținute de Photon Energy, cât și a celor deținute de terți) în oferta de capacitate la următoarele licitații.

Perspectiva Grupului Photon Energy

Succesul înregistrat de Lerta în cadrul licitației poloneze de capacitate pentru anul 2027 reprezintă o etapă importantă pentru a deveni liderul pieței de DSR din Polonia, cu un obiectiv de 600 MW până în 2027 și 900 MW până în 2030. Licitațiile PSE vizează disponibilitatea de a furniza servicii DSR la cerere în cazul unor evenimente de tensiune în rețea, care până în prezent au avut loc rar.

Flexibilitatea încorporată în portofoliul de capacitate DSR al Lerta rămâne disponibilă în alte scopuri, cum ar fi optimizarea cercului de echilibrare a tranzacțiilor cu energie electrică, reducerea costurilor de energie ale clienților săi de energie electrică și furnizarea de servicii auxiliare pentru rețeaua electrică în cea mai mare parte a timpului, toate acestea putând genera venituri suplimentare și economii de costuri. Prin urmare, veniturile contractate în cadrul licitațiilor DSR reprezintă o bază de referință la care se vor adăuga venituri suplimentare semnificative.

Având în vedere că cererea de servicii DSR este în creștere pe celelalte piețe pe care Grupul este prezent, precum și pe alte piețe, cum ar fi Italia, Spania și Irlanda, care introduc mecanisme de achiziție de servicii DSR, Lerta are o piață globală în expansiune rapidă.

Serviciul de răspuns la cererea angro recent introdus în Australia, care permite operatorului pieței de energie electrică să evite prețurile extrem de ridicate ale energiei electrice angro, în ciuda unui sistem de remunerare diferit, are multe asemănări cu piața poloneză de capacitate. Ca atare, o implementare în Australia rămâne una dintre prioritățile de top ale Grupului pentru 2023. Photon Energy este, de asemenea, în curs de obținere a unei licențe de tranzacționare a energiei electrice în Australia, ceea ce va crea oportunități suplimentare de creare de venituri prin utilizarea platformei VPP și a serviciilor integrate ale Lerta.

„Succesul nostru în cadrul licitației poloneze de capacitate pentru 2027 subliniază logica convingătoare a integrării Lerta în Photon Energy Group. Cu toate acestea, el marchează doar vârful icebergului în ceea ce privește cât de semnificativă va fi contribuția unui nou flux de venituri stabile, profitabile și recurente pe care Lerta îl va oferi în viitor”, a comentat Georg Hotar, Directorul General al Photon Energy Group. „Având în vedere nevoia tot mai mare de flexibilitate a rețelelor electrice la nivel mondial, serviciile DSR sunt pregătite să se numere printre segmentele cu cea mai rapidă creștere din sectorul energetic, iar Photon Energy Group va juca un rol vital în încercarea TSO-urilor din întreaga lume de a-și echilibra sistemele. Faptul că serviciile DSR pot fi agregate și furnizate cu cheltuieli de capital foarte limitate, deoarece se bazează pe valorificarea unei forțe de vânzări cu o pregătire înaltă și a tehnologiei VPP disponibile, face ca acest segment de piață să fie deosebit de atractiv.”

Borys Tomala, Directorul General al Lerta a adăugat: „Încă de la începutul pieței poloneze de capacitate, ne-am mărit în consecință portofoliul de contracte și de unități DSR agregate. Am început cu doar 5 MW de DSR în 2021, iar în urmă cu doar câteva zile am trecut toate testele inițiale care confirmă capacitățile noastre pentru 134 MW în 2023. Ziua de astăzi marchează o altă piatră de hotar pentru Lerta și pentru întregul Photon Energy Group, deoarece asigurăm 157 MW, reprezentând un sfert din volumul țintă pentru 2027, la un preț record. De acum înainte, intenționăm să continuăm creșterea activității noastre DSR nu numai în Polonia, ci și pe alte piețe din Europa de Vest, Australia și CEE, inclusiv în țările vecine care pot participa la mecanismul polonez. Având în vedere că flexibilitatea a devenit un element cheie pentru toate piețele de energie regenerabilă, ne vom strădui să furnizăm operatorilor de rețea energie flexibilă rapid repartizabilă și integrată pentru a aduce volume mai mari de energie electrică curată consumatorilor din întreaga lume.”

Contact presă

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Contact investitori

Emeline Parry
Investor Relations & Sustainability Manager
Tel. +420 702 206 574
E-mail: emeline.parry@photonenergy.com

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.